Nye toner indenfor mobiltelefoni

En stadig større andel af mobilkunderne vælger en SmartPhone, i stedet for en simpel mobiltelefon til blot at snakke i. Nu skal mobiltelefoner kunne surfe på nettet, have widgets direkte til de sociale medier, vise videofilm, optage videofilm i HD kvalitet og tage billeder som de bedste digitale kameraer.

Kampen om at levere styresystemerne til mobilerne udkæmpes mellem Google med Android, Microsoft med Windows Mobile (som nu har skiftet navn til Windows Phone) og Apple med iPhone. Hertil kommer de proprietære styresystemer fra bl.a. Nokia og Samsung.

Nokia er gået sammen med Intel om MeeGo, som er baseret på Linux, og dropper dermed deres eget Maemo. Samsung har lanceret deres eget system, Bada, som får premiere på deres nye flagskib Samsung Wave.

Som det blev afsløret i for nyligt, er Apple på vej med en ny iPhone og en ny version af styresystemet, iPhone OS4.

Mobilproducenterne har travlt. Apple har vist vejen ved at være først og størst med programmer til iPhone 3GS, hvor Apple’s App Store kan tilbyde 1000vis af applikationer.

Nokia arbejder hårdt med at få flere Apps i deres Ovi Store, Sony Ericsson i deres Labs, Google i deres Android Market. Alle vil gerne kunne tilbyde så mange applikationer til deres SmartPhones som muligt.

Den største udfordring for teleselskaberne vil blive, at tilbyde kunderne et abonnement på 3G-netværket, som er til at betale sig fra. Som det er i dag, vil det blive rimeligt dyrt, hvis en SmartPhone-ejer skal være online hele tiden. Man bør derfor vælge en mobil, som også kan kobles på WiFi, hvis man vil spare penge.